Sunday, 19 October 2014

Kerabu Kacang Botol & Tauge

Pernah dengar KELUBAN tak? kalau orang jawa tipulah tak tau keluban kan. Kerabu? haaa semua mesti tau kan...saya sangat suka kerabu ni. Beza antara keluban dan kerabu ni adalah daun cekur, saya suka sangat ubi cekur tu dan daunnya banyak khasiat daun cekur ni. Nak tau khasiat cekur ni sila klik di INFO.

Tetapi kali ni saya cuma sediakan kerabu kacang botol dan taugeh sahaja mudah sahaja dan sedap dimakan.


Resepi Kerabu Kacang Botol dan Tauge
YMS Creations

Bahan-bahan:

1 mangkuk tauge dibersihkan
1 ikat kacang botol dibersihkan dan hiris serong
(Kedua-dua sayur di atas tidak perlu dicelur ye)
3 camca besar kelapa putih 
1 biji cili merah
5 biji cili api
1/2 buji bawang besar dihiris halus
1/2 ini belacan digoreng dengan sedikit minyak 
1-2 biji limau kasturi
1/2 camca besar udang kering direndam
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Tumbuk cili merah, cili api, udang kering, belacan, garam dan gula hingga lumat dan sebati 
Perahkan limau kasturi dan gaulkan dengan kelapa putih
Sangan sekejap dengan api perlahan bahan kelapa tadi agak-agak panas sahaja jangan sampai garing  
Campurkan sayuran tadi gaul hingga rata dan angkat
Hidangkan dengan lauk pauk lain dan nasi panas

Wallaa..sedap tau...


~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...