Sunday 12 October 2014

Kentang Masak Kicap


Assalam...

Kadang-kadang tekak kita ni dah bosan dengan lauk yang agak renyah penyediaannya..sesekali nak yang mudah dan simple.

Bila teringat zaman kanak-kanak dulu..arwah mak mesti ada sahaja idea nak masak untuk anak-anaknya. Sedang berfikir apa lauk yang mudah umtuk dimasak pagi esok...haaa lauk kentang masak kicap!..memang best dan membuka selera..yang penting cepat disediakan!




Fikir yang mudah-mudah aje yer bila kita kesuntukan masa atau kita nak ubah selera kepada yang simple.

KENTANG MASAK KICAP
YMS Creations

Bahan-bahan :
2-3 biji kentang
Segenggam ikan bilis dibasuh
1-2 biji cili hijau
5 biji cili padi
Sedikit belacan
Sebiji bawang besar
Seulas bawang putih
Sebiji telor
Kicap sekukup rasa

Cara-cara :
Kentang dikupas dan dipotong kecil dan boleh rendam untuk elak dari lebam. Goreng kentang hingga ikan bilis digoreng hingga goreng garing.
Kurangkan minyak dalam kuali tadi dan tumis bawang putih dan bawang besar yang telah mayang kasar. Biarkan bawang layu masukkan belacan, kacau hingga sebati.
Masukkan cili hijau dan cili api, dan pecahkan telor kacau biar hancur.
Masukkan kentang dan kicap mengikut citarasa. 
Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng dan tutupkan api.
Siap dan boleh dihidang dengan nasi panas.




Memang sedap tau lauk ni especially time tak ada selera nak makan..boleh juga jadikan menu untuk bersahur dan ketika dalam pantang. Tapi jangan letak belacan dan cili api nanti perut memulas pulak.
Memang tak rugila mencuba!!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...