Aduhai..sedapnya betik muda ni dimasak tumis lemak. Beginilah saya bila rindu dengan arwah bonda dan nenda serta masakan arwah berdua saya akan masak sendiri menu yang saya ingat dan kenang sampai bila-bila.
Kali ni menu ini, betik muda dah lama ambil dok dalam peti dah lama.
Kadang-kadang saya akan tanya adik arwah mak yang masih ada di Meru, kadang-kadang saya mengagak sahaja resepinya.
Yang ini saya mengagak dan mengolah sendiri seperti saya merasainya ditekak. Itulah penangan kesedapan masakan mereka sangat menarik hati.
RESEPI BETIK MUDA TUMIS LEMAK
yms creations
Bahan-bahan :
1/2 biji betik muda yang saiz sederhana
2 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil merah
1 hiris halia dan lengkuas
2 sudu besar cili kering kisar
1 batang serai dititik
1 cawan udang basah
1 sudu kecil gula
garam
minyak untuk menumis
Cara membuat :
Betik dikupas dan dicuci bersih, gunakan penyagat untuk dapatkan hirisan yang halus
Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan lengkuas hingga lumat
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi hingga garing
Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga betul-betul garing
Masukkan serai yang dititik, betik dan udang
Masukkan santan cair biarkan menggelegak sambil dikacau
Masukkan santan pekat, garam dan gula
Bila betik sudah empuk sempurna boleh tutup api
Hidangkan dengan lauk pauk lain
Walla makan dengan ikan goreng dan sambal becacan pun da sedap weeiiiii
Alhamdulillah
~yms~
No comments:
Post a Comment