Alhamdulillah ahad lepas 10hb Ogos 2014 saya ada menyediakan Caramel Jagung yang sangat saya suka.
Pada saya bila dapat telan keenakan dan kelemakan caramel jagung ni..Ya Allah satu kenikmatan yang Allah S.W.T beri pada hambanya. Teringat saya pada rakan saya ketika berkhidmat di SUK Selangor pada tahun 2007/2008 dulu, beliau memberikan resepi puding ni ketika saya menghadiri rumah terbuka beliau. Beliau blend semua bahan-bahannya, tetapi saya tidak. Saya lebih suka kacau mesra sahaja bagi menjaga tekstur dan rasa caramel itu sendiri. Hmm unikkan setiap masakan yang diberi oleh Allah akal fikiran manusia. Terima kasih padaMu Ya Allah kerana beri saya kesempatan waktu untuk menyediakan caramel ini walaupun terbehenti beberapa kali dek melayan si bongsu kecil. Biasanya saya akan sediakan dalam bekas kecil terutama jika ada tempahan, tetapi dek kerana masa yang amat terbatas saya tuang dalam acuan sekali gus. Alhamdulillah yang penting rasa tetapi dari segi kekemasan kurang bagi saya. Jomm! kita layan dulu resepi caramel jagung yang best nih...
RESEPI PUDING CARAMEL JAGUNG
Oleh : YMS Creations
Bahan-bahan utk puding :
1 tin susu cair
1/3 susu pekat
1 tin air
5/6 biji telor
3-5 sudu besar jagung dlm tin
sedikit esen vanila
Utk caramel :
1 setengah cawan air
1 cawan gula pasir
Cara-caranya :
1. Masukkan gula dlm kuali panas, biarkan hingga cair dan bewarna perang.
2. Masukkan air biarkan larut dgn sebati.
3. Sementara tunggu caramel sejuk, sediakan bancuhan puding dengan masukkan susu cair, susu pekat, jagung dan air.
4. Pecahkan telor dan pukul ringan sahaja. (buang mata telor atau tapiskan sebelum masukkan ke dlm bancuhan tadi)
5. Masukkan esen vanila.
6. Masukkan gula caramel dan bancuhan puding ke dalam acuan selepas di tapis.
7. Kukus sehingga masak dlm 1/2 jam.
Masukkan dalam peti sejuk apabila telah sejuk dari pengukus. Anak saya sangat suka puding ni kerana ianya sangat2 sedap. Cuba ye..kita jumpa di entri akan datang..
Bahan-bahan utk puding :
1 tin susu cair
1/3 susu pekat
1 tin air
5/6 biji telor
3-5 sudu besar jagung dlm tin
sedikit esen vanila
Utk caramel :
1 setengah cawan air
1 cawan gula pasir
Cara-caranya :
1. Masukkan gula dlm kuali panas, biarkan hingga cair dan bewarna perang.
2. Masukkan air biarkan larut dgn sebati.
3. Sementara tunggu caramel sejuk, sediakan bancuhan puding dengan masukkan susu cair, susu pekat, jagung dan air.
4. Pecahkan telor dan pukul ringan sahaja. (buang mata telor atau tapiskan sebelum masukkan ke dlm bancuhan tadi)
5. Masukkan esen vanila.
6. Masukkan gula caramel dan bancuhan puding ke dalam acuan selepas di tapis.
7. Kukus sehingga masak dlm 1/2 jam.
Inilah hasilnya |
Masukkan dalam peti sejuk apabila telah sejuk dari pengukus. Anak saya sangat suka puding ni kerana ianya sangat2 sedap. Cuba ye..kita jumpa di entri akan datang..
No comments:
Post a Comment