Thursday, 19 March 2015

Pergedil...amboi cepatnya licin..

Pergedil ! Pergedil ! Dulu sebelum saya berjaya buat sendiri pergedil ni terasa sangat susah rasanya     nak buat. Tetapi sekali buat alhamdulillah tak la susah mana hendak seribu daya tak hendak seribu     dalih. 

Mudah aje rupanya, jom lihat resepi




RESEPI PERGEDIL 

Bahan-bahan :

3 biji kentang import (yang besar sikit) dipotong bulat dan digoreng empuk
10 ulas bawang merah kecil dihiris halus dan digoreng
2 sudu besar udang kering direndam, digoreng dan ditumbuk halus
1 pokok daun sup dihiris halus
2 biji telor
sedikit garam sekukup rasa
sedikit lada sulah

Cara membuat :

Kentang yang telah digoreng dilenyekkan hingga halus
Masukkan garam dan lada sulah (agak-agaklah jangan terlalu masin)
Masukkan bawang goreng, udang goreng yang telah halus dan daun sup
Gaulkan hingga sebati
Masukkan 1/2 biji telur yang telah dipukul
Bentukkan bulat dan tekan sedikit agar nampak leper
Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi dan goreng dalam minyak yang panas
Pastikan api jangan kuat dan jangan hangus
Hidangkan dengan mee hoon sup, soto atau makan begitu saja




Wahh memang sedap nih..kadang-kadang saya buat rencah ayam atau daging. Anak-anak saya sangat suka ni..sekejap je duk dalam pinggan tak sedar licin dah hehehe

Alhamdulillah..

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...