Kali ni saya kongsikan resepi kek pisang yang menggunakan minyak yer..teksturnya lembab sikit.
Biasanya saya guna butter apapun rasanya tetap enak!
Kek Pisang Minyak
yms creations
Bahan-bahan :
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula castor
1 cawan pisang berangan yang telah dilecek
2 cawan tepung naik sendiri
1 sdt serbuk penaik
5-6 biji telor gred A
1 sdt esen vanila
Cara membuat :
Pukul telor dan gula hingga kembang dan masukkan gula castor.
Masukkan minyak dan esen vanila pukul lagi hingga sebati.
Berhenti menggunakan mixer.
Masukkan pisang dan tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan masukkan sedikit demi sedikit menggunakan kaedah kaup dan balik.
Panaskan oven dan sediakan tempat pembakar yang dilapik dengan baking paper dan sapu dengan marjerin keliling dan di atas kertas.
Masuk adunan ke dlam acuan berselang seli dan lorekkan mengikut kesukaan.
Masukkan ke dalam oven selepas 10 minit dipanaskan. Saya gunakan 170 darjah celcius.
Bakar selama 50-60 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.
alhamdulillah..
~yms~
~yms~
No comments:
Post a Comment