Bila tanya Mr Hubby..apa nak masak ikan sebelah yang besar tu...jawapannya Masak Berlado..guna cili basah. Baiklah!
Ikan ni saya beli di Pasar Nelayan Kuala Selangor cuba cari entri perihal pasar ni saya ada kongsikan...
Ikan sebelah ni bila digoreng atau dibakar sedap rasanya..bila digoreng garing kulitnya memang terbaik..nak rasa kena beli dan masak yer..
Saya masak separuh sahaja tang kepala nak masak asam pedas *asik2 asam pedas hahahaha
jom laa kita masak..
Ikan Sebelah Goreng Berlado
ymscreations
Ikan sebelah dibersihkan dan goreng garam kunyit hingga agak-agak garing
2 sudu besar cili kisar (saya letak juga sbb anak2 suka sambalnya)
1 biji bawang besar dihiris kasar
2 biji cili merah *
3 ulas bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
1 keping asam keping
garam dan gula secukupnya
sedikit air
sedikit minyak
Panaskan minyak dan tumis bahan bertanda * yang sudah ditumbuk
Masukkan cili kisar dan biarkan sedikit garing
Masukkan garam, gula dan asam keping.
Masukkan sedikit air dlm batu lesung (saya suka buat mcm ni sayang bahan2 yg ditumbuk dalam lesung tu)
Biarkan merenih dan masukkan bawang yg dipotong kasar
Bila agak pekat boleh tutup api dan tuang atas ikan
Sedia untuk santapan!
Alhamdulillah...seronok tengok suami dan anak-anak selera makan...licin!..hilang penat balik kerja dan masak..syukur
~yms~
No comments:
Post a Comment