Wednesday, 4 March 2015

Ayam Masak Lemak Cili Api Belimbing Buloh

Hati berbunga riang lagi bila nampak pokok belimbing buloh yang ditanam tahun lepas sudah berbuah. Alolo..manja jer berbuahnya,,dapatlah 4 biji, ini kali kedua berbuah yang pertama dulu sudah dipetik tetapi terbawa ke dalam kereta adik saya masa tu nak keluar ke Setiawangsa rasanya. Bila dah balik ke rumah langsung terlupa..adoilahh sayangnya mesti kecu macam tu je dalam kereta si adik bongsu saya tu hehe. Itulah yang dinamkan tiada rezeki, takpe kali ni saya minta Ayra petik dan terum masukkan dalam kuah yang sedang menggelegak di atas dapur.



Mudah je masak lemak ni..

RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI API BELIMBING BULOH
yms creations

Bahan-bahan :

Ayam yang telah bersihkan dalam 10 ketul
5 biji cili api 
1 inci kunyit hidup
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah kecil
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 biji kentang potong 4
sebatang serai
sekeping asam keping
5-6 biji belimbing buloh (saya guna 4 biji jer ini je yang ada)
garam

Cara membuat :

Tumbuk cili api, kunyit, bawang putih dan merah besertakan garam hingga lumat.
Masukkan bahan tumbuk dan ayam, saya perap sekejap dan letak atas api.
Biarkan hingga ayam meresap dan separuh masak, masukkkan serai dan asam keping.
Masukkan santan cair dan kentang.
Bila ayam sudah empuk masukkan santan pekat dan belimbing buloh, masak hingga mendidih.
Rasa cukup masin atau tidak.
Apabila belimbing kentang sudah empuk boleh ditutup api.





Aduhaiii seleranya kami anak beranak makan, hidangkan dengan sambal tempoyak dan ulam-ulaman pun dah cukup enak!!

Alhamdulillah..

~yms~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...