Wednesday, 8 February 2017

Lamanya tak makan Pengat Pisang..

Teringin sungguh nak makan Pengat Pisang! Kebetulan pisang ni ala-ala lembik bila digoreng pagi semalam ermm mungkin lama sangat diperam. Pisang kalau tak masak kat pokok macam nilah..tapi apa nak buat tanam pokok pisang pun macam tak nak berbuah..
Jomlah kita masak pengat pisang yang tak banyak sangat ni..


Resepi Pengat Pisang
ymscreations

8-10 biji pisang
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 keping gula melaka
3-4 sdb gula (ikut kemanisan masing2)
1/3 sdk garam
1 helai daun pandan
2 sdb sagu dibasuh dan tos

Panaskan air dan gula melaka beserta daun pandan biarkan mendidih
Masukkan gula pasir, garam dan pisang yang telah dipotong serong
Biarkan seketika hingga mendidih 
Masukkan santan dan sentiasa kacau untuk elakkan dari pecah santan


Bila mula mendidih masukkan sagu yg telah ditoskan tadi
Kacau lagi hingga sagu telah kembang dan rasa cukup gula bolehlah diangkat dan dihidang


Hmm yummy...sedap sungguh laa...
Sedap rasa tekak yang tak de selera akhir-akhir ni..

Alhamdulillah

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...