Assalam,
Mengenali jenis masakan ni bila mak mertua masakkan ketika saya pantang bersalin dulu. Anak-anak oun makan dan mula menyukai menu ni. Hubby sudah tentula menu dari bonda tersayang dia. Sejak itu saya pelajari dari mak mertua bahan-bahan dan cara nak memasak masakan ni. Ikan apa pun boleh, dalam menu kali ni saya guna ikan merah. Kebetulan ikan itu yang ada dalam stok. Rasa masakan ini masam-masam sikit jadi kepad asesiapa yang tekak tak berapa nak makan loya ataupun sedang tak sihat..jom kita cuba resepi ni.
Ohh yer..nama resepi szechuan yer...saya dan anak-anak sebut cencuan shortcut rasa senang nak sebut..bukan pelat ye..hahaha..layan kan aje la mokcik nihh
Resepi Ikan Merah Masak Szechuan (Cencuan)
YMS Creations
Ikan Merah - 2-3 keping perap dengan garam dan kunyit
1 biji bawang - dipotong bulat
1 inci halia - dihiris nipis
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah - dihiris memanjang buang biji
1 biji cili hijau - dihiris memanjang buang biji
1 cawan air asam jawa - 2 inci asam jawa
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Secubit gula
Cara-cara :
Ikan yang diperap seketika kemudian di goreng hingga masak
Kurangkan minyak menggorang ikan tadi dalam kuali
Tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi hingga layu
Masukkan serbuk kunyit dan cili merah dan hijau
Masukkan air asam jawa, garam dan gula, biarkan mendidih
Baru masukkan ikan yang sudah digoreng tadi dan tutup api.
Hidangkan dengan nasi panas dan sayuran lain..
Wahh sedapnyer hingga menjilat jari...cuba kalau tak percaya !!
~yms~
No comments:
Post a Comment