Pernah masak sambal kerang dgn kulit kerang?..manalah tau kan ada yang tak biasa..saya dah biasa sedari kecil arwah mak memang suka masak kerang sambal dgn kulit..sedap nak makan gaulkan nasi kat kerang tu memang rasa kemanisan kerang tu pada nasi..sedap!
Resepi Sambal Kerang
ymscreations
1 mangkuk kerang dibasuh bersih
3 ulas bawang merah kecil ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1/2 inci belacan ditumbuk
3 sdb cili kisar
1/2 biji bawang besar dihiris kasar
1/4 cawan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Panaskan minyak (agak-agak)
Tumiskan bahan tumbuk hingga garing
Masukkan cili kisar tumis lagi hingga garing
Masukkan garam & gula hingga naik minyak
Masukkan air asam jawa dan kerang
Biarkan seketika hingga kerang masak dan masukkan bawang potong
Bila dah sebati rasanya boleh diangkat
Saya hidangkan sekali dengan kari ikan tanpa santan dan sayur bayam tumis..aduhai selera anak-anak makan..
Alhamdulillah..
~yms~
No comments:
Post a Comment