Wednesday, 15 February 2017

Molek sungguh Cek Mek saya petang ni...aduhaii

Minggu lepas kami ke Tesco Puncak Alam, ternampak pulak keledek putih terus saya ambil 3 biji yang sedang.

Hari ni baru berpeluang untuk buat Cek Mek Molek..alhamdulillah memang molek sungguh kejadiannya. Mungkin faktor keledek yang dari China ni..harga 3 ketul pun mencecah RM8. Sebelum ni ada juga saya beli keledek putih di Kedai Acheh tapi tak sama kejadiannya.

Ada lebih seketul saya nak buat Kuih Keria Antarabangsa yang pemes kat Melaka tu..buat sendiri lagi puas hati.


Resepi Kuih Cek Mek Molek
ymscreations

2 ketul keledek putih direbus bersama 2 sdk garam
Sukatan tepung gandum diayak perlulah dikurangkan 1/4 (contoh 2 cawan keledek, tepung 1 + 3/4 cawan sahaja)
1 sdk baking powder diayak
2 sdb marjerin planta
Gula secukupnya

Keledek yang telah sejuk dilenyek dgn marjerin hingga lumat
Masukkan tepung yang telah digaul sebati dengan baking powder dan uli lembut
Biarkan seketika dalam 15 minit sebelum dibentukkan dan diisi gula spt dlm gambar di bwh.
Bila siap boleh digoreng dgn api sederhana jgn panas sgt nanti meletop.



Sekali hadap je CMM saya habis licin dimakan hubby & anak2 panas2 hihihi. 

Alhamdulillah..


~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...