Menu berbuka pada 9 Zulhijjah 1437H saya dan si abang sulong adalah pajeri terung dan ikan goreng. Alhamdulillah tengoklaa sangat selera anak-anak makan termasuk Ammar Hayyan yang mengaku berpuasa siap betambah nasi lagi..hehe gara-gara si pejeri terung pemikat selera!
Saya pernah kongsi resepi pajeri terung dalam blog ni cuma kali ni saya letak udang basah seperti Kak Azie @Azie Kitchen. Jom la masak..
Resepi Pajeri Terung
ymscreations
7 biji terung sederhana dibelah dan digoreng
10 ekor udang basah yang kecil
2 sdb rempah kari daging
5 ulas bawang merah kecil dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 sdb cili kisar
1/2 inci halia dikisar
1 sdb udang kering direndam dan dikisar
1 cawan santan pekat
2 sdb kerisik
1/3 cawan air asam
Garam dan gula secukupnya
Rempah ratus (bunga lawang, kulit kayu manis & buah pelaga)
1 btg serai diketuk
Tumiskan rempah ratus, serai, bahan kisar dan masukkan cili kisar hingga garing
Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn air dan udang kering kisar tumis hingga garing
Masukkan santan dan biar mendidih masukkan air asam dan udang basah
Perasakan garam dan gula
Masukkan kerisik dan terung
Bila kuah dah kering sedikit dan naik minyak boleh diangkat
Walllaaa...saya suka sangat tengok terung yg berubah warna dari purple ke kelabu selepas digoreng dari kelabu ke hijau selepas dimasak pajeri! Suka! dan Sedap!.. Tengok pun da geram..masa berbuka olala enak banget memang menikmati lahhh..
Alhamdulillah...
~yms~
No comments:
Post a Comment