Lama tak bersiaran...hari ni saya nak kongsi menu yang menarik tertarik!
Pisang lemak manis ni hubby tebang waktu balik ke kampung waktu cuti hari merdeka baru-baru ni..
Setandan dibawa balik, saya simpan dalam peti sesisir pisang muda utk dimasak lauk..
Selebihnya terus masak keesokan harinya..
Ini dia..Masak Lemak Cili Padi Pisang Muda..ermmmm sedap sungguh!!..pisang muda ni jika dimasak kari pun sedap..kali ni teringin Masak Lemak Cili Padi..jom resepi!
Resepi Masak Lemak Cili Padi Pisang Muda
ymscreations
1 sisir pisang muda lemak manis
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
7 biji cili padi*
1 inci kunyit hidup*
1/2 gengam ikan bilis
1 ulas bawang putih*
1 ulas bawang merah kecil*
1 batang serai
Garam secukup rasa
Bersihkan pisang, asingkan kulit dan isi pisang dipotong dan dicelur
Tumbuk bahan yang bertanda * hingga lumat dan tumbuk ikan bilis kasar
Panaskan periuk dan masukkan santan cair bersama bahan tumbuk serta ikan bilis
Masukkan serai yang diketuk
Biarkan hingga mendidih dan pisang serta kulit pisang empuk
Masukkan santan pekat dan garam secukup rasa
Jika dah sebati boleh ditutup api dan dihidang
Sedap sangat menu ni..rugi kalau tak cuba..
Saya sangat suka kulit pisang tu...nampak tak..sedap tau!
Alhamdulillah..
~yms~
No comments:
Post a Comment