Saturday, 3 September 2016

Lepat Pisang Sedap!

Cerita pasal pisang yang masak mendadak ni pening juga..lepas selesai masak rehat sekejap dan terus lenyek pisang dalam 3 sisir untuk dibuat Lepat Pisang..


Lepat Pisang
ymscreations

3 cawan pisang dilecek
1/2 cawan tepung gandum
4 sdb tepung beras
1/2 cawan gula
1/2 cawan santan
1/2 keping gula kabung dihiris
1/2 sdk garam
1 cawan kelapa putih digaul dgn sedikit garam
Daun pisang dilayur, dilap dan dipotong mengikut saiz

Campurkan pisang lenyek, tepung gandum, tepung beras, garam dan santan ke dalam bekas dan gaul rata
Panaskan kukusan air
Letakkan sesudu bahan adunan ke atas daun dan letak kelapa kemudian tambah sesudu lagi adunan dan bungkus seeloknya


Saya rujuk resepi Masam Manis yang mana turut mengambil resepi dari Sinar Kehidupanku..terima kasih Kak Azlita dan Kak Yatie..

Alhamdulillah sedap resepi ni..
~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...