Tuesday, 13 September 2016

Lontong Daun Pisang di Pagi Syawal 1437H

Throwback!!

Tetiba teringat Lontong yang enak masa raya aidilfitri baru-batu ni...
Sekejap masa berlalu...smlm aidiladha menjelma dan berlalu pergi... Namun kenangan indah tak pernah pergi sentiasa bermain dalam ingatan..jom throwback dgn saya hehe...

Masih segar dalam ingatan..Lontong hasil air tangan sendiri berjaya dibuat. Seronok tidak terkata..bersungguh hubby menebang pokok pisang awak utk dapatkan Lontong yang cantik bewarna hijau.

Tahun ni kami beraya di rumah mak mentua. Hubby bersungguh nak buat Lontong disebabkan anak-anak memang sukakan Lontong..

Alhamdulillah ramai yang menolong kerja jadi kurang bila ada kerjasama ni..

Merebus Lontong ni ambil masa enam (6) jam atau utk lebih hijau cantik lanjutkan hingga 8 jam.


Tu dia lontong yang sudah dipotong dan sedia utk dimakan waktu sarapan sebelum solat hari raya.


Saya sediakan juga Kuah Lodeh yang jika tiada seperti tidak cukup syarat jika makan Lontong ni..


Ayam kicap yang dimasak oleh biras saya juga menjadi hidangan utama utk dimakan bersama lontong. Rendang daging memang hidangan wajib dipagi raya..yang meletop bila lontong dimakan bersama lauk pauk tadi woww anak-anak dan suami memang tak cari yang lain..



Yang paling gembira lontong kami berjaya menjadi menu tradisi yang utama..dan disukai oleh anak-anak buah lain..ketupat turun ranking yerr jadi yg kedua..kan meletop tue!

Alhamdulillah..

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...