Saya suka sangat kuih bakar pandan ni..saya suka adunan yang lembut dan tak keras. Kali ni saya tambahkan tepung beras dan ternyata alahai lembutnya cair dimulut.
Kuih Bakar Pandan
ymscreations.blogspot.my
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
3 biji telor gred A
4 cawan santan
2 cawan air pandan (10 helai daun pandan)
1 1/2 cawan gula
Secubit garam
Sesudu mentega dicairkan
Bancuhkan santan, gula, tepung dan air pandan dengan whisk
Pukul telor perlahan dan tapis ke dalam bancuhan tadi
Kacau dengan whisk lagi hingga adunan sebati, masukkan garam dan mentega yang dicairkan
Panaskan oven 180 darjah celcius
Sapu acuan dengan mentega atau marjerin dan tapis adunan ke dalam acuan
Bakar dengan selama 1jam menggunakan api atas bawah
Alhamdulilah menjadi sangat kuih saya ni..sama je adunan cuma saya rasa adunan kali ni agak moist mungkin ada campuran tepung beras.
Hulur kat jiran sikit..
Alhamdulilah
~yms~
No comments:
Post a Comment