Teringin nak makan kek pisang kebetulan My MIL bagi pisang setandan nama pisang tu tak pasti pulak..pisang selom ke apa.
Kek Pisang
ymscreation.blogspot.my
1 buku butter (anchor-salted)
3/4 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum diayak
1 sdk serbuk penaik
1/2 sdk soda bikarbonat
1 cawan pisang dilecek lumat
4 biji telor gred A
1/2 sdk esen vanila
Putar butter dan gula hingga kembang dan gebu (low speed, medium & high)
Masukkan telor sebiji dan putar setiap kali telor dimasukkan hingga habis
Masukkan esen vanila dan pisang yg telah dilecek bersama soda bikarbonat, putar lagi hingga kembang
Panaskan oven dan sediakan bekas pembakar kek
Masukkan tepong yg telah diayak bersama serbuk penaik, putar perlahan
Masukkan adunan dalam bekas pembakar kek dan bakar menggunakan api atas bawah selama 45 minit dgn kepanasan 170 darjah celcius
Alhamdulillah menjadi dan kek ni boleh habis tak sampai 48 jam.
~yms~
No comments:
Post a Comment