Saturday, 30 January 2016

Kek Pisang..ermmmm

Assalam...lama tak menulis blog ni melepaskan minggu-minggu yang sibuk.

Teringin nak makan kek pisang kebetulan My MIL bagi pisang setandan nama pisang tu tak pasti pulak..pisang selom ke apa.


Kek Pisang
ymscreation.blogspot.my

1 buku butter (anchor-salted)
3/4 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum diayak
1 sdk serbuk penaik
1/2 sdk soda bikarbonat
1 cawan pisang dilecek lumat
4 biji telor gred A
1/2 sdk esen vanila

Putar butter dan gula hingga kembang dan gebu (low speed, medium & high)
Masukkan telor sebiji dan putar setiap kali telor dimasukkan hingga habis
Masukkan esen vanila dan pisang yg telah dilecek bersama soda bikarbonat, putar lagi hingga kembang
Panaskan oven dan sediakan bekas pembakar kek 
Masukkan tepong yg telah diayak bersama serbuk penaik, putar perlahan
Masukkan adunan dalam bekas pembakar kek dan bakar menggunakan api atas bawah selama 45 minit dgn kepanasan 170 darjah celcius

Alhamdulillah menjadi dan kek ni boleh habis tak sampai 48 jam.

~yms~






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...