Jom kita makan makanan yang menyihatkan..rebus dan bakar..
Kali ni saya masak ikan cencaru bakar bersambal..anak-anak saya suka yang bersambal kalau takde sambal kurang seleranya..tapi jangan dibiasakan sangat makanan pedas ni. Saya tahan pedas dimulut tapi diperut tak tahan aduhai..
Ikan cencaru seekor besar
1 ulas bawang putih
Daun pisang untuk balut ikan
1 helai daun kunyit
2 sudu cili kisar
1/2 sdk serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Tumbuk bawang putih hingga lumat
Masukkan cili kisar garam dan serbuk kunyit gaul rata sambal ikan
Sediakan daun pisang & letakkan daun kunyit di atas daun pisang (rujuk gambar)
Letak ikan dan lumur rata bahan
sambal dia atas, dalam dan bawah ikan
Panggang menggunakan pemanggang ajaib hingga masak dengan sempurna
Saya suka tidak terlalu kering isi ikan agak2 dah masak blh diangkat
Cicah dgn air asam memang berselera
Alhamdulillah..
~yms~
No comments:
Post a Comment