Ayam yang telah dipotong mengikut citarasa kita direbus dahulu untuk diambil airnya bagi memasak nasi kabsa.
RESEPI AYAM PANGGANG KABSA
Oleh : YMS Creations
Bahan-bahan :
1 ekor ayam*
2 ulas bawang putih*
3 ulas bawang kecil*
Sebiji bawang besar dibelah 4
Serbuk lada hitam - 1 sudu kecil
Jintan manis - 1 sudu kecil*
Jintan putih - 1 sudu kecil*
Ketumbar biji - 3 sudu kecil*
Madu - 1 sudu besar
Serbuk kunyit - 1 sudu kecil
Sos tiram - 1 sudu besar
Garam dan sedikit gula
Cara-caranya :
Sangan dulu jintan manis, jintan putih dan ketumbar hingga wangi dan sedikit garing tapi jangan sampai hangus ye.
Kisar bahan yang bertanda * hingga lumat dan gaulkan dengan semua bahan di atas tadi. Perisakan dengan garam dan secubit gula . Perap hingga sejam kemudian bolehla dibakar menggunakan oven atau pemanggang ajaib sehingga keperangan. Ayam ni telah direbuskan, jadi tak perlu lama dibakar ikutlah selera masing-masing.
Nikmati keenakan ayam panggang ni dengan nasi kabsa seperti di SINI....
No comments:
Post a Comment