Thursday, 11 May 2017

Masak Lemak Cili Api Ayam Kampung

Sejak mengandung si bongsu baru-baru
ni saya memang minta suami belikan ayam kampung sehingga berpantang dan habis pantang hehehe..

Banyak kelebihan ayam kampung ni berbanding ayam bandar..nak tau sila tanya pakcik google yer..

Kali ni teringin bak makan ayam masak lemak cili padi style saya yang tak berapa pedas kerana masih menyusukan si bongsu.

Jom masak menu yang mudah ni..


Masak Lemak Cili Padi Ayam Kampung
ymscreations

1/2 ekor ayam kampung
5 biji cili padi ditumbuk
1 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci kunyit hidup ditumbuk
1 ulas bawang merah 
2 biji kentang dipotong empat
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 btg serai diketuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

Panaskan periuk dan masukkan bahan tumbuk, serai dan ayam biarkan dgn api perlahan dan tutup
Bila dah sebati masukkan santan cair dan kentang biarkan ayam dan kentang empuk, ayam kampung kena lama sikit masak kerana dagingnya kenyal tak sama ayam bandar
Bila dah empuk semuanya boleh masukkan santan pekat dan asam keping biarkan hingga mendidih dan perasakan garam
Masak lemak kena jaga api dan jgn biar meluap utk dptkan kuah yg cantik

Selamat mencuba! Sedap!

Alhamdulillah

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...