Wednesday, 20 May 2015

Lemak Cili Api Bawal Emas Ulam Pegaga

Sukanya saya dengan ulam pegaga, dimasak lemak cili api dengan ikan memang sangat menyengat.

Leceh sikit nak bersihkan daun pegaga ni lah sebab saya suka ambil akarnya dan biji yang ada di bahagian akar tue, sedap !. 

Masak Lemak Cili Api ni mudah saja semua orang tahu kan..




RESEPI LEMAK CILLI API BAWAL EMAS ULAM PEGAGA
ymscreations

Ikan bawal emas (2 potong)
7 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 ulas bawang merah kecil 
1 cawan santan pekat
1 cawan cair
1 mangkuk daun pegaga yang telah dicuci dan disimpulkan
1 keping asam keping 

Cili api, kunyit dan bawang ditumbuk lumat
Panaskan periuk, masukkan 2 sudu santan pekat tumis bahan tumbuk tadi, bila sudah agak layu masukkan separuh santan pekat dan air secawan
Masukkan daun pegaga dan ikan
Perasakan garam secukup rasa
Masukkan asam keping, biarkan mendidih perlahan dan jaga santan yer



Saya sangat suka ikan bawal emas ni..rasanya jauh lebih enak dengan bawal hitam. Di masak apa pun sedap...

Nak tau tak rasa kuah masak lemak ni sangat enak disebabkan gandingan ikan tue dan pegaga..wallaa..tak percaya cuba..

Pegaga ni sanagt bagus untuk kesihatan terutama perempuan, nanti saya kongsikan khasiatnya yer..

Nampak tak biji atau buah yang dekat sgt dengan akar pegaga nih..haaa itu yg berkhasiatnye jangan dibuang akar dan batangnya di situ lah banyak khasiatnya..



Yang penting family suka Ayra siap hirup kuah yang berbaki..next time mama beli lagi pegaga dan masak dengan ikan senangin atau tenggiri pulak yer..

Alhamdulillah..

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...