Friday, 15 May 2015

Jom Kelim Karipap !!

Assalam Sahabat !!

Jom jom kita buat karipap boleh disimpan dlm freezer utk dibekukan dan keluarkan untuk digoreng sebelum disantap dengan yummy...

Biasanya saya buat karipap dihujung minggu, haa sakit pinggang nak mengelim dengan cantik dan ayu gitew (versi sayalah) mesti rakan di luar sana hasil kelimnya lebih awesome dari saya..

Dulu-dulu arwah mak memang paksa anak-anaknya untuk belajar kelim karipap selagi tak pandai jangan behenti haaa ambik..

Anak-anak sekarang ni tak mcm dulu-dulu, contoh anak saya sendiri paling pandai pun setakat ni lah dok bulat-bulatkan tepung dan menggelek. Menggelek pun belum dapat yang setara semuanya..haa dapat pulak mak yang cerewet macam saya, bukan nak membebel tapi nak anak-anak tau buat sendiri dimasa akan datang sekiranya saya sudah tiada. Kalau beli pun susah kot nak cari yang macam kita buat ye tak? orang lain mesti lain kejadiannya kan..



RESEPI KARIPAP / CURRY PUFF

Bahan untuk inti

3 biji keledek saiz sedang - dipotong dadu
3-4 sdb rempah kari daging
5 ulas bawang kecil 
2 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis direndam dan tos
sepokok daun sup dihiris
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya

Tumbuk bawang putih dan merah hingga lumat 
Masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar
Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau dan sedikit garing
Masukkan keledek dan gaul sebati
Masukkan air dalam dua gelas separas dgn keledek di dlm kuali
Biarkan hingga menggelegak dan masukkan garam dan gula secukupnya
Bila sudah empuk perlahankan api hingga kering dan masukkan daun sup

*Nota - jgn letak garam lebih sangat nanti kulit karipap pun ada garam masin sangat nti jadi karipap masin pulak hehehe

 


Bahan Kulit Karipap

3/4 kilo tepung gandum
2 sdb planta
2 sdb minyak masak
1 sdk garam 
1 cawan air sejuk (anggaran)

Panaskan planta & minyak hingga panas
Tuang ke dalam tepung gandum yg diletak dlm dulang (buat lubang tgh)
Gaulkan perlahan-lahan hingga rata 
Jadikan deraian tepung
Tuang air sejuk sedikit demi sedikit (pastikan jangan terlebih air) 
Uli hingga doh betul-betul jadi pastri (tak boleh lembik)
Bila nampak ada minyak sedikit timbul didoh boleh dibulat-bulatkan 
Guna canai kayu utk leperkan doh dan diisi inti keledek tadi




Haaa nampak tak tu saya guna dulang turun temurun dari arwah mak yang memang saya simpan. Satu-satunya dulang yang saya ada sayang sgt dengan dulang ni. Bila tgh buat terbayang masa arwah mak mengajar kelim karipap dulu. Betul mak kata biar kita susah skrg janji kita senang kemudian, hasilnya alhamdulillah wpun arwah dah tiada saya tetapi ajaran dia masih saya guna. Sabarlah wahai hati .....(mood sedih..)

Practice makes perfect!! Bila dah biasa kelim tu akan jadi mudah dan hasilnya pun memuaskan hati saya..

Bila buat karipap sendiri ni bukan apa jauh sekali nak tunjuk pandai tetapi memang puas hati sbb isi boleh letak banyak..inti tu kalau ada balance Hubby dok berebut dgn anak nak ratah aduhailah..
Memang tak rugi tak perasan sekejap jer habis...

Alhamdulillah..

~yms~




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...