Tuesday, 26 May 2015

Enaknya Gandingan Daging Salai & Belimbing Buloh

Daging Salai...hmmm dengar macam susah je kan nak salai-salai daging nih..tak susah mana pun.

Nak mudah kita beli daging batang pinang, cepat sikit masaknya..beza berapa rm je pun dengan daging biasa tak sampai 10 hengget, janji tugas di dapur menjadi mudah dan cepat.

Jom salai daging dan siapkan bahan tumbuk..petik dulu belimbing buloh yang dok berjuntai kat pokok depan rumah hehehe



DAGUNG SALAI BELIMBING BULOH

Daging 1/4 kilo - dihiris nipis dan disalai guna pemanggang ajaib letakkan minyak zaitun sikit
7 biji cili api*     - suka hati kalau nak pedas
1  biji cili besar* - dibuang biji
1 ulas bawang kecil *
1 inci kunyit hidup*
5 biji belimbing buloh - dibelah dua
1 batang serai - dititik
1 cawan santan pekat
1 cawan santan air
1 keping asam keping

Tumbuk bahan yang bertanda * hingga lumat 
Panaskan sesentuk santan pekat, tumis hingga naik bau dan masukkan daging yang telah disalai tadi dan santan cair, biarkan mesra seketika
Masukkan serai, asam keping, santan pekat dan belimbing buloh
Perasakan dengan garam dan kacau jangan biarkan
Bila daging sudah masak sempurna dan santan dah cantik boleh tutup api

Nota : guna daging batang pinang tak perlu rebus dulu sekejap sahaja dah empuk.



Hidangkan dengan lauk pauk lain hmm yummy alhamdulillah..




~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...