Saya sangat suka jika peria ni ditumis dengan belacan dan pedas sedikit..cuma sekarang saya kena pantang makan pedas..tetapi tetap sedap!
2 biji peria ketak (dihiris dan direndam dgn air garam bila basuh ramas sedikit)
1 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih
3 ulas cili api dihiris
1/2 cili merah dihiris
1/2 inci belacan
1/3 genggam ikan bilis
Garam secukup rasa
Panaskan minyak untuk menumis
Masukkan bawang merah & putih, cili api & cili besar yg dihiris, ikan bilis dan belacan
Tumis hingga naik bau dan sedikit garing
Masukkan peria dan garam secukupnya
Tutup hingga peria empuk
Letak sedikit air masak agar tidak kering sangat
Alahai sedap sangat bila makan denganl kauk kari ikan atau asam pedas lagi2 nasi panas. Teringat dulu-dulu arwah mak letak cili api shj ada dalam segenggam..
Bila makan memang terangkat segala tp memang sedap hilang rasa pahit peria tu..
Sedapnya wehhhh
Alhamdulillah
~yms~
No comments:
Post a Comment