Resepi Petola Masak Lemak Putih
Sebiji petola saiz sederhana dikupas dan potong ( saya tak suka buang semua kulit cuma buang yg tajam shj )
Seulas bawang merah kecil dihiris
Seulas bawang putih dihiris
1/3 gengam ikan bilis
1/2 biji cili merah dihiris
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Suhun direndam (agak-agak)
Garam secukupnya
Masukkan santan cair dan semua bahan hiris serta ikan bilis ke dalam periuk
Buka api biarkan hingga mendidih dan jangan biarkan meluap dengan kerap mengacau
Masukkan sayur petola yg telah dipotong dan dibasuh serta masukkan santan pekat
Biarkan sayur hingga empuk dan masukkan suhun dan garam, kacau seketika dan padamkan api
Siap untuk dihidang..
Alhamdulillah
~yms~
No comments:
Post a Comment