Alhamdulillah..sudah ramadhan ke lima ketika saya sediakan sajian utk iftar.
Oleh kerana semalam saya tidak menyediakan menu untuk iftar ramadhan ke empat kerana ke HUKM melawat ayahanda..hari ni saya gagahkan diri untuk ke dapur walaupun penat driving ke Sg Besar kerana ada kerja yang perlu diuruskan.
Puasa pada tahun ini saya cuba untuk minimise hidangan berbuka puasa tidak mahu pembaziran berlaku dengan membuang lebihan makanan. Nasi tomato ni saya sediakan dengan kirma ayam dan salad telor sahaja. Alhamdulillah habis semuanya...syukur!
Resepi Nasi Tomato
YMSCREATIONS
5 pot kecil beras (dicuci dan tos)
5 ulas bawang merah kecil dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1/2 inci halia
1/2 biji tomato di potong dadu
Sebatang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3-4 bunga cengkih
2 helai daun pandan disimpul
1 sdb minyak sapi
1 sdb planta
1 sdb tomato puri
1 1/2 sdb sos tomato
1 sdk garam
Panaskan periuk noxxa (guna stir fry)
Masukkan minyak sapi dan planta
Tumiskan rempah tumis (kulit kayu manis, bunga lawang & bunga cengkih)
Masukkan hirisan bawang dan tumis hingga kekuningan
Masukkan tomato puri dan sos tomato tumis hingga garing & tomato yg dipotong dadu
Masukkan beras kacau sekejap dan masukkan air, garam dan daun pandan
Tukarkan kepada high pressure 7 minit dan biarkan masak
Resepi Kurma Ayam
YMSCREATIONS
8 potong ayam
1/2 paket kurma faiza
1 sdb ketumbar biji rendam dan dikisar
1/2 sdk jintan halus rendam dan dikisar
3 ulas bawang merah kecil dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
Sebatang serai
2 batang daun sup disimpul
2 hirisan kobis
1 sdk jus lemon
2 biji kentang dipotong 4
1/2 biji tomato dan potong baji
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
3 beradik rempah bahan tumis
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Kisar sekali bahan-bahan yang perlu dikisar dan serai yang dititik
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar
Masukkan rempah kurma dan tumis hingga garing
Masukkan ayam dan biar hingga kecut
Masukkan santan dan kentang
Biar hingga kentang empuk dan masukkan jus lemon, daun sup dan kobis
Perasakan garam dan biar semua sebati boleh diangkat
~yms~
No comments:
Post a Comment