Syukur..syukur..alhamdulillah...sekian lama rindukan daun maman dimasak Lemak Cili Api bersama ayam. Bila pagi sabtu baru-baru ni kakak saya text nak daun maman kan...rasa macam nak menangis sebab memang teringin sangat nak makan menu ni. Lagi-lagi dibulan puasa ini memori bersama arwah mak segar dalam ingatan...
Iftar hari ke 14 saya dapat menyiang, memasak dan memakan dikau wahai daun maman hehehe..
Siapa yang tak atau belum mengenali daun maman ni gambar di bawah..susah nak dapat daun ni tau..ini diimport khas dari Kuala Lipis Pahang..
Nak siang kena hati-hati jangan kena kuku yer nti pahit..
Resepi Masak Lemak Cili Api Ayam & Daun Maman
YMSCREATIONS
1/2 ekor ayam dipotong kecil
Seikat daun maman
13 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
2 keping asam keping
1 1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Tumbuk lumat cili, kunyit dan garam
Panaskan kuali dan jerang ayam bersama bahan tumbuk tadi
Masukkan serai dan sedikit santan
Biarkan air ayam kering baru masukkan 1/2 santan pekat dan air biarkan mendidih
Masukkan daun maman dan asam keping
Bila daun maman sudah layu dan kuah agak sedikit kering boleh diangkat
Nota : jangan kerap sangat mengacau nanti akan membuatkan daun maman menjadi pahit.
Nampak tak daun maman tu disaluti dengan santan ermmm itu yang buat sedap! Saya masak sekali gus utk juadah berbuka dan bersahur..juadah ni bila kita panaskan dan keringkan lagi bertambah sedap tau!..habis semuanya..dua kali utk berbuka dan sekali untuk bersahur..membuka selera. Saya kalau makan lauk ni tak ada lauk lain pun nasi bertambah hehehe..nikmatnya daun maman..
Alhamdulillah..
~yms~\
No comments:
Post a Comment