Friday, 10 June 2016

Cucur Udang Lembut..sedap!



Cucur udang ni hubby sangat suka...sajian yang sesuai untuk berbuka puasa, sedap dan ambil masa yang singkat untuk sediakan. Bila nak ke dapur  selepas pulang dari kerja memang kena cari menu yang mudah...kita pun penat sangat dan tak serik dapur.





Resepi Cucur Udang
YMSCREATIONS

3 cawan tepung gandum
1 sdb yis
1cawan air (secukupnya)
6 pokok daun kucai
Segenggam taugeh
1/2 biji bawang dihiris
1/2 cawan udang 
1/2 sdk serbuk kunyit
Garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Campurkan tepong, yis, kunyit dan garam dan masukkan air bancuh rata
Masukkan kucai, taugeh dan udang
Biarkan setengah jam biarkan sedikit naik dan goreng (saya tak suka lama sangat nanti menyerap minyak)
Goreng dalam minyak panas (besar cucur anggaran seperti gambar di bawah)


Sejukkan sekejap sebelum dipotong...


Dah siap dipotong....


Resepi Kuah Cucur
YMSCREATIONS

2 sdb cili kisar
1/4 cawan air asam jawa
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah kecil
2 sdb cili sos
2 sdb gula (ikut suka tahap kemanisan)
Sedikit garam
Air masak (jgn cair sangat)
Sedikit kacang tanah kisar

Tumbuk bawang putih dan merah
Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan-bahan lain dalam periuk
Renehkan hingga jadi pekat
Perasakan garam dan gula
Taburkan kacang bila sudah sejuk


#sangat sesuai untuk kuah popia dan tauhu sumbat sedap!

Alhamdulillah...

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...