Tuesday, 9 February 2016

Biskut Dahlia Sempena Cuti CNY..ermm menjadi

Assalam..selamat bercuti semua...rasa nak buat biskut laa. Bila anak2 asik sebut    ' ma buatlah biskut upin ipin..' Owhh biskut dahlia..


Tahun lepas memang saya tak buat langsung biskut raya..tetiba tahun ni bersemangat pulak nak buat.
Alahai tak sempat tunggu raya aidilfitri, raya cina dah sibuk mem'baking' hehehe.


 Alhamdulillah kali ni menjadi biskut dahlia saya menjadi hehe..saya cedok resepi dari CMG..terima kasih Che Mat yer..
Macam biasalah saya olah sikit jerr sebab nak kurangkan manis dan tambah susu pekat. Seingat saya dulu arwah mak memang buat biskut dahlia ni menggunakan susu pekat.
Jom tengok resepi..

Resepi Biskut Dahlia
ymscreations

300 gram butter cup 
120 gram gula icing
3 sudu besar susu pekat manis
160 gram tepung gandum
160 gram tepung kastard
100 gram tepung jagung
2 biji kuning telor
1 sdk esen vanila

Putar butter perlahan hingga tidak berketul masukkan gula sedikit demi sedikit
Putar lagi dgn kelajuan sederhana
Masukkan esen vanila, susu pekat dan telor kuning, putar lagi hingga nampak gebu
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard yg telah diayak sedikit demi sedikit hingga habis
Kaup hingga sebati dan masukkan dalam acuan.
Panaskan oven hingga panas 130 darjah guna api atas bawah
Hiaskan dengan hiasan yg anda suka
Bakar 15-20 minit bergantung kepanasan oven masing2.


Saya suka perang2 sikit errmm rangup..



Alhamdulillah boleh guna resepi ni untuk penyediaan biskut raya tahun ni..inshaaAllah.

::yms::

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...