Monday, 12 October 2015

Sambal Tempoyak Udang Terung Pipit

Nak jamu tekak dengan benda yang simple dan mudah tapi sedap !!!.
Inilah dia taraaa..sambal tempoyak udang terung pipit.


Jom masak..

Sambal Tempoyak Udang Terung Pipit
ymscreations.blogspot.com

1 mangkuk udang basah
1 biji cili merah buang biji dan ditumbuk
5 biji cili api ditumbuk
2 ulas bawang kecil merah ditumbuk
1 biji bawang merah besar dihiris kasar
2 sdb tempoyak
1 genggam terung pipit
1 helai daun kunyit dihiris
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak sikit dan masukkan udang biarkan separuh masak dan angkat
Tambahkan minyak lagi dan masukkan bahan  tumbuk dan tumiskan hingga hampir garing dan masukkan bawang potong biarkan layu
Masukkan tempoyak dan terung pipit, biarkan sebati masukkan garam dan gula secukup rasa
Tambahkan air untuk dapatkan kuah
Biarkan mendidih masukkan hirisan daun kunyit 
Boleh diangkat jika dah pecah minyak

Hidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng serta sayuran. Saya makan dengan timun segar dan ikan masin pun dah cukup berselera. Sedapnya..



Alhamdulillah...

::yms::

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...