Sunday, 30 August 2015

Cempedak Goreng Rangup


Ermmm harumnya bau cempedak... Tengah musim buah-buahan kan sekarang ni kan..dan masa inilah anak-anak demam batuk selsema. Ye ke teori tu mungkin kebetulan kan..

Kebetulan di rumah abah memang ada pokok cempedak, yang sedikit pelik buah cempedak ni ada dua jenis disatu pokok.
Maksudnya di sini satu jenis isinya tebal dan satu lagi tidak berapa tebal 'just nice' orang kata. Haaa kali ni saya goreng yang isinya tebal..manis betul cempedak ni..bijinya pulak kadang-kadang tiada.



CEMPEDAK GORENG RANGUP

1 mangkuk cempedak yg telah dikupas
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
2 sudu besar planta
Sedikit air
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Campurkan kedua-dua tepung dengan planta hingga sebati seperti serbuk roti
Masukkan air hingga bancuhan likat (anggarkan kuantiti air)
Masukkan sedikit garam
Panaskan minyak masak dan goreng hingga garing dan berwarna keemasan



Hidangkan waktu minum petang memang buat keluarga tersenyum..saya goreng untuk minum pagi..waktu menggoreng  bau cempedak ni dah menarik anak-anak dan suami turun ke bawah..tak perlu panggil lagi kan mudah tu..

Alhamdulillah 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...