Menu kami anak beranak pagi ni Ungkep Ayam Pencen..gara-gara hubby gi pasar malam ayam habis..depa ni beli sepuloh ekor sorang ke hapa..hmmm. Bersangka baik ajelah kan..
Apa-apapun kita jangan bersifat tamak dibulan mulia ini, sederhanalah dari pelbagai segi terutama hidangan berbuka puasa. Saya pesan pada diri sendiri dan keluarga saya..apa yang sempat mama sediakan apabila balik kerja itulah rezeki kita untuk berbuka.
Malam tadi sempatlah saya lembutkan ayam menggunakan pressure cooker sebelum dimasak ungkep.
RESEPI UNGKEP AYAM PENCEN
ymscreations
1/2 ekor ayam pencen dibersihkan dan dilembutkan menggunakan pressure cooker
1 sdk jintan halus
1 sdb biji ketumbar
2 sudu serbuk ketumbar
3 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 asam keping
1 batang serai
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
sedikit air masak
Semua bahan dikisar kecuali serai
Tumis bahan kisar hingga agak-agak garing
Masukkan serai yang telah diketuk dan ayam yang telah dilembutkan
Masukkan sedikit air masak untuk beri berkuah
Masukkan garam dan asam keping
Angkat bila sudah masak
Nota : masukkan cili yang ditumbuk utk tambah pedas
Alhamdulillah
~yms~
No comments:
Post a Comment