Sunday, 19 April 2015

Paceri Terung Sedap !!

Saya sangat suka paceri / pajeri terung sedap!!

Selain nenas, terung, mangga, kedondong, belimbing buloh semuanya blh dibuat paceri. Yang paling biasa adalah terung. Kali ni saya masak yang mudah ajer seperti resepi di bawah ;



RESEPI PACERI TERUNG
yms creations

6 biji terung kecil
1 cawan santan pekat
2 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 sdb serbuk kari daging
1/4 inci halia
1/4 inci kunyit
1/4 cawan ikan bilis
1 sdb kerisik
1/2 cawan air asam jawa
Sedikit air
Gula dan garam secukup rasa
Minyak utk menumis

Goreng terung yg dibelah dua hingga lembik
Tumbuk/kisar bawang putih, bawang merah, halia & kunyit  hingga lumat Tumbuk kasar ikan bilis
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing, masukkan serbuk kari dan kacau sebati dan masukkan sedikit air agar tidak hangus
Bila sudah garing masukkan santan, garam dan gula perasakan biar agak manis sedikit, masukkan air asam jawa
Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan kerisik
Masukkan terung yang telah digoreng tadi

Hidangkan dengan telor dadar pun dah sedap sangat...


Alhamdulillah...

~yms~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...