Sunday, 5 April 2015

Lemak Cili Api Siput Sedut


Siput Sedut !! Menu favorite kami sekeluarga..anak-anak saya pun suka ni..dimasak lemak cili api bersama keladi. Pastikan keladi yang tidak gatal dimakan yer hehehe





RESEPI LEMAK CILI API SIPUT SEDUT 
yms creations

Siput sedut selalu jual dlm paket disiang dan dibersihkan
1 ikat batang keladi disiang dan rebus empuk toskan
11 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah kecil
2 cawan santan pekat dan 1 cawan santan cair
1 btg serai dititik
1 helai daun kunyit

Tumbuk lumat cili api, bawang merah, bawang putih, kunyit dan garam
Masukkan santan cair, bahan tumbuk, siput dan batang keladi tadi dalam kuali
Biarkan mendidih dan mendidih, gunakan api perlahan
Saya suka masak guna kuali agar siput masak dgn sekata
Bila mendidih dan siput hampir masak masukkan santan pekat, serai dan daun kunyit, perasakan garam dan biar masak dengan sempurna


Hidangkan dengan ikan goreng, ulaman dan sambal belacan atau tempoyak walla mmg menjilat jari , alhamdulillah..

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...