Saturday, 18 April 2015

Lemak Udang Nenas


Masak lemak nenas adalah menu kegemaran keluarga kami juga... Buktinya lauk dlm pinggan di bawah ni habis licin sekali hadap je hehe..




Bila anak-anak tak de selera makan haaa ini menu yg cepat dimasak enak dimakan.

RESEPI LEMAK UDANG NENAS
yms creations

Sebiji nenas yang agak masak
1 mangkuk udang saiz sedang
7 biji cili api
Seulas bawang putih
Seulas bawang merah kecil
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Sehelai daun kunyit
Garam secukup rasa

Kupas nenas dan hiris sedang-sedang nipis
Tumbuk cili padi, bawang putih dan bawang merah hingga lumat
Masukkan sesenduk santan pekat dan bahan tumbuk tadi ke dalam periuk
Tumiskan hingga sedikit garing dan tambah santan cair 
Masak dgn api perlahan dan kacau jgn biarkan
Masukkan nenas dan udang, bila hampir masak masukkan santan pekat dan daun kunyit
Perasakan garam dan tutup api
Hidang dengan ikan goreng, sambal belacan dan ulam-ulaman

*Saya suka gunakan nenas yang agak masak kerana manisnya akan bercampur manis udang memang sedap sekali




Alhamdulillah...

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...