Wednesday, 18 February 2015

Sambal Tumis Hati Pari..ermm sedapnyer



Hati Pari!!! yes..saya jumpa di Pasar Nelayan pada hari sabtu pada masa tu memang banyak ikan pari naik. Selain hati pari, insang pari pun turut dijual..saya suka hati pari..murah sahaja yang penting fresh!

Saya bakar, tumis cili dan buat sambal hati pari ni..kali ni saya kongsi resepi sambal tumis dulu entri lain akan menyusul yer.






SAMBAL TUMIS HATI PARI
ymscreations

Bahan-bahan:

Hati Pari - 2-3 keping (sila rujuk gambar di bawah)
Bawang kecil - 3 ulas
Bawang besar - 3 ulas
Bawang putih - 2 ulas
Cili kisar - 3 senduk
Belacan - 1 inci
Air asam jawa -1/2 cawan
Minyak untuk menumis
Garam -secukup rasa
Gula  - secukup rasa




Ni dia hati pari yang fresh tu yer

Cara memasak:

Bawang kecil , 2 bawang besar , bawang putih dan belacan dikisar dan tumis hingga garing
Masukkan cili kisar biarkan lama atas api hingga naik minyak
Masukkan garam, diikuti dengan gula
Bila sudah sebati masukkan air asam jawa
Masukkan hati pari yang dipotong sederhana dan sebiji bawang besar yang dipotong bulat.
Kecilkan api tunggu hingga hati pari masak





Nota : Hati pari akan mengeluarkan sejumlah minyak yang banyak, jadi bila nak menumis tu guna sedikit sahaja ye minyak masak tu.

Hidangkan dengan nasi panas ermm sedapnyer...

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...