Sunday, 15 February 2015

Cendawan Tumis Hati


Cendawan memang sedap, memasaknyer pun mudah.

Kali ni cendawan tumis hati..memang menawan hati..hehe

Sekarang yang jumpa pun cendawan tiram, dulu-dulu saya suka sangat makan cendawan yang macam payung tu..






Susah nak jumpa dah spesis cendawan camni..boleh buat goreng dengan tepung kfc yang rangup tu..rasanya seakan ayam goreng tapi masih ada rasa cendawan laa sedap!!

Owh dalam dua tahun lepas di kampung abah saya ada tumbuh dapat banyak juga..cuma sekarang tak rajin nak gi merayap..hehe

Apa pun cendawan tiram ni pun sedap juga..terus ke resepi yer..
RESEPI CENDAWAN TUMIS HATI
ymscreations

Bahan-bahan :

Cendawan tiram - 1 paket / 1 mangkuk
Hati ayam - 2 ketul di potong kecil
Cili besar - 1 biji dihiris
Cili api    - 3 biji (ikut kepedasan masing-masing)
Bawang besar  - separuh dihiris
Bawang putih - 2 ulas dihiris
Belacan - sedikit je
Minyak utuk menumis
Garam

Cara memasak :

Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga layu dan naik bau
Masukkan belacan biar hancur kemudian masukkan hati hingga masak
Barulah masukkan garam secukup rasa dan cendawan
Jika perlu masukkan air keran cendawan yang dibaruh menyerap air
Cendawan sudah layu dan sebati dengan hati bolehlah diangkat dan hidang bersama lauk lain
Makan dengan nasi panas dan ikan goreng pun cukup.

Alhamdulillah..




~yms~







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...