Nenas, buah-buahan yang saya dan anak-anak saya suka. Selain dimakan begitu shaja sedap juga dimasak lemak, asam pedas dan paceri. Enri kali ni bercerita tentang Paceri Nenas Special. Sebab apa yer special? Kerana rempahnye dibuat sendiri, resepi from my mother in law (MIL) . Jom tengok resepi...
RESEPI PACERI NENAS SPECIAL
yms creations
Bahan-bahan :
1 biji nenas moris atau madu - sederhana besar
3 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah kecil*
1 inci kunyit hidup*
1 sb udang kering / ikan bilis*
1/2 inci halia*
10 tangkai cili kering disiang dan rendam dgn air panas*
1 sb ketumbar*- rendam
1 sk jintan halus* - rendam
1 sk jintan manis* - rendam
1/4 cawan air asam jawa
1-2 sb kerisik
1 batang kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga
1 cawan santan pekat
1-2 sb gula melaka
1-2 sb gula
Garam secukup rasa
2-3 cawan air masak untuk merebus nenas
minyak masak - dalam 1 senduk
Cara Memasak :
Nenas dikupas dan dipotong empat dan direbus. Apabila telah empuk toskan dan airnya boleh dibuat jus.
Cili kering yang telah direndam di basuh dan ditos, digoreng bersama dengan bawang putih, bawang merah, jintan manis, jintan halus dan ketumbar biji.
Apabila telah layu, diangkat dan dikisar bersama dengan halia dan kunyit hingga halus.
Panaskan minyak dan tumiskan rempah ratus bersama bahan kisar tadi. Biarkan hingga garing dan naik minyak, masukkan udang kering atau pun ikan bilis.
Setelah naik minyak masukkan santan pekat, gula melaka, gula dan garam. Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan sebati dengan cukup rasa manis, masin dan masam. Akhir sekali masukkan kerisik.
Masak lauk ini memang kena sabar, biarkan hingga naik minyak untuk mendapatkan rasa rempahnya.
Lauk paceri ni perlu ada rasa manis sikit tapi jangan manis sangat elakkan diabetis hehe.
Hidangkan dengan nasi minyak, ayam goreng atau nasi puti dan ikan goreng atau telur dadar.
Memang sangat sedap!..cuba yer jangan tak cuba.
~yms~
No comments:
Post a Comment