Thursday, 15 January 2015

Ketam Masak Lemak Cili Api Bersama Buncis

Selamat Sejahtera Semua..

Jom kita masak ketam hari ni...
Semua kita suka ketam kan..tetapi ada juga yang tak suka..
Kadang-kadang bukan kita yang tak suka tetapi tak boleh suka sebab allergic..
Anakanda saya yang ke-3 sejak kecil ada eczema, jadi seafood ni memang pantang..
Tetapi dek kerana Haziq ni penggemar ketam, saya izinkan jugalah untuk berikan setakat separuh hingga seekor sahaja sambil minta pada Allah S.W.T semoga dikurangkan kesan selepas  makan makanan dari laut yang sedap nih..aamin








Resepi Ketam Massak Lemak Cili Api Bersama Buncis
ymscreations


Bahan yang diperlukan :

Sekilo ketam atau 5 ketam saiz besar 
5-9 Cili api ikut kepedasan
1 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
10 batang sayur buncis
1 batang serai
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
garam secukup rasa


Cara memasak :

Tumbuk cili api, bawang kecil, bawang putih, kunyit dan halia hingga lumat
Panaskan sedudu santan pekat di dalam periuk
Tumiskan bahan tumbuk tadi bersama santan pekat yang dipanaskan ke dalam periuk 
Biar hingga wangi jangan sampai hangit 
Masukkan serai dan santan cair
Bila sudah mendidih masukkan ketam dan sayur buncis
Bila separuh masak masukkan santan pekat dan sehelai daun kunyit
Perasakan dengan garam
Biarkan mendidih pastikan sentiasa dikacau jangan pecah santan
Bila ketam dan buncis sudah masak sempurna boleh diangkat dan hidangkan 






~yms~

2 comments:

  1. assalamualaikum, kaknor singgah follow sini tengok lemak ketam ni mesti sedapp ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam w.b.t Kak Nor, salam perkenalan, silakan singgah kak nor...inshaaAllah sedap..hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...