Sebut jer cendawan memang saya punya favorite ermmm masak tumis air, sup, lemak cili api fuhh memang menawan kalbu. Cendawan pun pelbagai jenis yang saya paling suka cendawan tiram dan cendawan kukur. Sekarang dah mudah dapat sebab diusahakan secara meluas. Kalau dulu-dulu kutip di tanah atau di batang-batang kayu. Cendawan tiram kalau dapat yg masih belum kembang aduhai suka sangat saya aduhh kecur air liur.
Cendawan kukur atau kulat sisir ni saya suka masak cili api pedas-pedas uuulala..hehehe memang meletop! .
Kali ni saya masak cendawan kukur ni dengan telor ikan bagok. Saya simpan telor ikan ni separuh untuk dimasak lemak cili api. Terjumpa pulak kulat sisir ni di pasar apalagi jadi lah menu ini petang ni.
Lemak Cili Api Cendawan Kukur
ymscreations
Telor Ikan Bagok
1 mangkuk cendawan kukur
7 biji cili api
1 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang merah
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air panas
1 keping asam keping
1 batang serai diketuk
Garam secukup rasam
Tumbuk lumat cili api, bawang merah dan putih dan masukkan ke dalam periuk
Letakkan santan,air, serai, asam keping, telir ikan dan cendawan kukur
Buka api perlahan dan kacau hingga masak jangan pecah santan
Perasakan garam dan boleh diangkat jika telor sudah masak
Alhamdulilah
~yms~
No comments:
Post a Comment