Awal pagi selepas subuh saya telah keluarkan Ikan Bagok, hajat dihati nak dibawa ke rumah ayahanda di Merundan makan tengahari di sana sebelum kami bergerak ke Tampin. Ayra, puteri tunggal saya ada temuduga bagi kemasukan ke MRSM di Gemenceh, Negeri Sembilan. Semoga semua berjalan lancar pada hari Isnin nanti.
Jam 9.00 pagi Asam Pedas Ikan Bagok telah pun siap. Pertama kali saya memasak ikan bagok ni. Dapat 2 ekor, yang kecil dan yang besar. Yang besar beratnya 3 kilo lebih kata As. As anak kepada tauke Kak Zie yang menjual hasil tangkapan nelayan di Pasar Nelayan LKIM Kuala Selangor.
Selesai kerja di pejabat pada hari sabtu yang lalu, kami bergerak ke rumah kami di Selayang untuk selesaikan apa yang patut. Selepas solat zuhur, kami menuju ke Kuala Selangor untuk mengambil ikan segar yang ditempah petang semalam. Kata As ikan baru naik, semua saya borong hehehe maklumla stok ikan dsh habis.
Selain ikan bagok, senangin saiz besar, jenahak dan kaci. Alhamdulilah semua ikan yang saya suka. Cuma bagok saya biasa dengar cuma kali ini pertama kali.
Alhamdulilah sangat sedap ikan ni...lembut tidak liat...dua keping saya goreng. Kepala ikan saya masak asam pedas bersama dua keping isi ikan.
Nak cerita sikit time bab bersihkan ikan ni terutama bahagian kepala tue. Adusss sakit jari jemari ku luka semua sebab tang insang tu berduri.... Tapi sebab tang ikan tu yg sedap tahan jelah..hehe
Resepinya sama seperti sebelum ini cuma kali ni saya guna cili besar tak nak sakit perut sebab Ayra nak temuduga.
Apapun alhamdulilah licin juga kami anak beranak, Abah dan adik beradik menjamu makan tengahari hari ni..
Sesiapa yang belum pernah rasa ikan bagok cubalah yer..spesis ikan mayong juga tapi lagi sedap sebab tu harganya mahal sedikit.
~yms~
No comments:
Post a Comment