Mudah jer masak menu ni yang penting kena siang dengan betul ikan ni..ikan sembilang ni kalau tak disiang dengan betul akan hanyir yer. Jika diperhatikan diperut ikan ni ada pusat yang perlu di buang dan belah perut hingga ke kepala.
Rendam dengan air limau kasturi dan basuh hingga bersih. Potong badannya supaya dapat potongan yang kecil dan cepat garing bila digoreng.
Resepi Sambal Ikan Sembilang
ymscreations
3 ekor ikan sembilang yg telah digoreng
1 labu bawang besar dihiris kasar
2 ulas bawang putih ditumbuk
1/4 inci belacan ditumbuk
1/3 sdb asam jawa dibancuh dgn air
2 sdb cili kisar
1 sdk garam
1/2 sudu gula
Minyak utk menumis
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan bawang yg dihiris kasar tadi
Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing
Masukkan garam dan gula biarkan hingga sebati dan pecah minyak
Masukkan air asam jawa biarkan mendidih
Kecilkan biarkan sedikit pekat dan masukkan ikan sembilang yg telah digoreng dan tutup api
Ermmm sedapnya jika dihidangkan dengan nasi panas-panas. Saya ni dari dulu kalau kuali lepas masak sambal ni saya akan ambil nasi untuk dikorek dalam kuali tu..sedap!!
Alhamdulillah
~yms~
No comments:
Post a Comment