Bulan lepas saya beli beras nasi dagang lagi..kebetulan mengajar kursus di Kota Bharu. Beli sekali cili hijau yang sedap tu kononnya nak buat solok..alahai ntah ke mana soloknya tak muncul-muncul.
Saya buat nasi dagang kali ni dengan mengukus..tapikan leceh sikit laa sebab saya tak rendam semalaman. Rasanya lagi mudah tanak macam resepi sebelum ni. Saya ada kongsi di sini..
Tahap kesabaran yang tinggi dan sokongan yang padu dr suami saya dapat juga hidangkan nasi dagang ni..aduhh sejam lebih kakak masak dik oiii..
Haa ni kuahnya..resepi pun pernah saya kongsi kat sini..godek-godek la yer cuma sebelum ni saya guna ikan tenggiri kali ni saya guna ikan tuna yang sangat enak..
Mudah je masak kuah nasi dagang ni..kena cuba baru tau mudah tang macamane yer..
Jom lihat resepi di SINI
Acar ni mudah juga..kan nampak ada timun, carrot, bawang & cili merah kan..hiris macam dalam gambar tu dan bancuhkan gula satu sudu, cuka epal dua sudu dan air panas dalam dua sudu.
Gaulkan bahan bancuhan tadi ke dalam sayuran yang dipotong tadi.
Bolehlah hidangkan untuk yang tersayang..
Hmmmm sedapnya hingga menjilat jari..
Saya buat ni waktu cuti sabtu ahad..pagi waktu kerja kena masak kuah dan acar waktu malam pagi masak nasi sahaja. Mudah kan yang penting kena paksa diri rajin la kan..kalau nak buat sesuatu yang sedap macam saya jugalah..jika tiba malas melanda susah la nak cakap...Hehe..
Jom makan..
Makan dengan keropok dari kemaman memang enak sekali..teringin yer..cubalah buat..
Alhamdulillah..
~yms~
No comments:
Post a Comment