Saya masak ikan talapia dgn ubi cekur tu utk lauk dinner..sedapnya..dah lama sangat tak beli ikan talapia ada beberapa tahun rasanya..
Salah satu sebab saya tak beli kerana ikan laut dalam lebih baik dari ikan bela di darat..ini yang saya baca dan tahu lah...ermm tapi saya dulu-dulu masa kecil memang ikan ini menjadi santapan. Dulu mungkin tiada anasir-anasir yg tak baik ni..terutama dari segi apa yang diberi makan ikan bela ni..hmm ntahlah.
Moga-moga ikan talapia yang saya masak ni selamat hendaknya hihi..
Talapia Masak Lemak Cekur
ymscreations
Ikan Talapia dibersihkan dan dipotong
1 mangkuk santan
11 biji cili api ikut kepedasan
2 ulas bawang putih
2 pokok cekur yang ada ubi sekali
1/2 inci kunyit hidup
1 keping asamkeping
garam secukupnya
Cili api, bawang putih,kunyit hidup dan ubi cekur ditumbuk halus
Daun cekur dihiris nipis
Panaskan periuk, masukkan santan dan bahan tumbuk biarkan mereneh
Bila mendidih masukkan ikan dan daun hirisan cekur biar hingga masak
Masukkan garam dan hidangkan
Sedap tau...ini salah satu menu jawa tau..
Alhamdulillah
~yms~
No comments:
Post a Comment