Tuesday 27 January 2015

Asam Rebus Batang Keladi Bersama Udang


Saya suka sayur batang keladi, saya suka masak asam rebus, ana-anak saya pun suka hehehe macam tengah belajar buat ayat pualk gayanyer..hehehe.

Nak cerita kami sekeluarga memang menyukai menu ini, mudah dimasak dan sangat selera dimakan.

Nak siang dan bersihkan batang keladi ni kena la rajun sikit ye dak..kalau tidak macamana nak dimasak batang keladi ni..

Masak yang mudah-muadah ajer janji dapat dinikmati dengan penuh kebahagiaan hahaha.






RESEPI ASAM REBUS BATANG KELADI BERSAMA UDANG
YMS Creations

Bahan-bahan :

Seikat batang keladi (biasanya terdapat 2 pokok) siangkan dan rebus
5 biji cili api
Sebatang cili besar merah
Seulas bawang merah kecil
Seulas bawang putih 
1/2 ini belacan
Ikan bilis (agak-agakla buat perencah)
6-7 ekor udang segar
2 tangkai daun kesum
garam secukup rasa
sekeping asam keping 
2-3 cawan air / secukupnya

Cara memasak :

Keladi direbus terlebih dahulu kemudian dibasuh lagi dan ditos
Tumbukkan bawang, cili dan belacan
Panaskan air dalam periuk dan masukkan bahan tumbuk tadi 
Bila mendidih masukkan udang, daun kesum dan keladi yang telah direbus dan ditos
Masukkan asam keping dan garam
Bila dah mendidih dan rasanya sebati boleh diangkat 
Hidangkan dengan lauk pauk lain, ulam dan sambal belacan

Tengok kat bawah ni..haaaa tu dia sambal belacan dalam lesung batu..baru makan selera..sedap!!!

Terliur tak hahaha..ulam-ulaman jangan tinggal kalau nak kekal awet muda huhu (pucuk betik tuuuu & kecipir/kacang botol). 

Mudahkan..tak susah memasak..boleh menjimatkan dan kebersihan diutamakan...memang selera kami makan time nih! 

Alhamduliilah janji kita sihat untuk memasak..oleh itu jaga kesihatan dengan memakan makanan yang berkhasiat..

Sekian, pesanan untuk penaja!



                                      


~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...