Wednesday 14 January 2015

Tumis Kailan Lemak

Assalam,

Sayur sangat berkhasiat untuk tubuh badan kita, sayur hijau punya vitamin k, vitamin c, karotena, lutien dan kaya dengan kalsium. Rupanya sayur Kai Lan atau kale  ini punya bahan yang mengurangkan sulfur. Paling menarik ianya lebih baik dari tenusu yang membekalkan sumber kalsium yang baik. Alhamdulillah saya memang kerap makan sayur termasuk kailan ini, susu memang saya sangat kurang ambil jadi makan sayur kailan ini memang berganda khasitnya bagi saya yang sangat kurang mengambil susu. Nak tau info lanjut sila rujuk di sini.
Saya nak kongsi resepi sayur kailan tumis lemak nih,,,sedap dimakan dengan lauk lain kerana santannya pun tidak seperti masak lemak yang lain. Asyik masak kailan ikan masin jer..ubah selera pulak lah kan..





Resepi Kailan Tumis Lemak
ymscreations

Bahan-bahan :

Seikat sayur kailan yang segar (asingkan batang dan daunnya)
2 ulas bawang merah kecil dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
Ikan bilis - 1 sudu besar yg telah disiang
Sebiji cili merah - dihiris
1 cawan santan - kepekatan medium
1/4 inci belacan 
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara memasak :

Tumis bahan hiris, belacan dan ikan bilis
Biarkan sedikit garing dan naik bau masukkan batang kailan biarkan agak lembut baru 
diikuti sayur kailan
Masukkan santan dan garam, biar mendidih dan sayur lembut, boleh diangkat
Hidangkan dengan lauk-lauk lain memang sedap sekali!








~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...