Sunday 12 June 2016

Talam Berlauk Keladi...Iftar ke-6

Salam Ramadhan ke-6, hari ni kami berbuka di Meru rumah ayahanda kami. Alhamdulillah sudah keluar wad semalam dan akan sambung rawatan pada hari isnin nanti.


Ketika dipotong kuih ni masih panas lagi, gambar di bawah sesudah sejuk dan bila dipotong agak bersepah sedikit kerana ada keladi. Rupa bukan penentu segala yang penting rasanya kan...

Alhamdulillah..pertama kali saya buat Talam Berlauk Keladi...rasanya lemak sebati dengan santan dan bahan-bahan lain yang disatukan mesra. Nak tau kena cuba yer..




Resepi Talam Berlauk Keladi
YMSCREATIONS

1 mangkuk keladi yang dipotong dadu (direbus dan ditos)
10 ekor udang dipotong kecil
1/2 sdk lada sulah
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 sdb tepung ubi
4 gelas santan (santan pekat + santan cair)
1 biji bawang besar dihiris nipis dan goreng garing
1 pokok daun sup dihiris
1 sdb udang kering (rendam, goreng & kisar halus)
1 biji telor dibuat telor dadar dan dihiris 
1 biji cili merah & 1 biji cili hijau
1 sdb kacang tanah kisar 
Garam secukupnya


Bancuh sukatan tepung dan santan di dalam bekas dan tapis
Letakkan garam dan ketepikan 
Sementara itu panaskan minyak, goreng udang dan letakkan lada sulah
Masukkan udang tadi dan keladi ke dalam bancuhan tepung 
Panaskan kukusan dan biar air menggelegak
Panaskan periuk dan jerang bancuhan tepung tadi hingga berasap api perlahan sahaja
Masukkan ke dalam loyang seperti gambar di bawah dan kukus selama 45 minit


Selepas 45 minit boleh taburkan cili potong dan daun sup
Selepas 1 jam boleh letakkan udang kering yang dikisar, kacang tanah kisar dan bawang goreng seperti gambar di bawah


Saya taburkan telor dadar yang dihiris akhir sekali..boleh juga disusun tabur ikut kreativiti masing-masing


Hidang kan dengan sos yang enak..

#15 minit terakhir buka penutup kukusan untuk beri air kering di permukaan
#saya suka kejadian kuih ini agak lembik sedikit sangat sedap dimakan dengan sos!


Resepi Sos Talam Berlauk
YMSCREATIONS

2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 ulas bawang merah kecil ditumbuk halus
2 sdb cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
3-4 sdb gula ( ikut citarasa masing-masing 
2nsdb cili sos
Garam secukup rasa

Masukkan semua bahan dan renihkan hingga mendidih
Perasakan garam 

#Rasa sos lebih sedap bila cukup rasa masam, manis dan masin sekadarnya



Walaupun penyediaan kuih ini agak leceh sikit tapi berbaloi dengan rasanya

Alhamdulillah..

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...