Thursday 23 June 2016

Kambing Masak Kicap...sedap rupanya!


Iftar hari ke 18.. Saya terfikir nak makan nasi putih dengan menu yang mudah dan sedap dimakan. Daging kambing yang saya beli di Berkat Madinah belum berusik lagi. Muak juga asyik kari kari dan kari...terikir kambing masak kicap mesti sedapkan!..


Yeahh! Memang sedap rupanya kambing black pepper aka masak kicap ni...

Resepi Kambing Masak Kicap 
YMSCREATIONS

1 mangkuk daging kambing (guna periuk noxxa 20 minit)
1 biji kentang dipotong 6 (digoreng)
5 hirisan cili benggala hijau 
5 hirisan cili benggala merah
1 bawang besar dipotong separuh bulat
3 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris nipis
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga dibuang biji
1 sdk serbuk lada hitam
1 sdb sos cili
1 sdb cili kisar
1 sdb sdb sos tiram
1 sdb kicap
1 senduk minyak
1/4 cawan air
Secubit garam

Panaskan minyak dan tumis rempah 3 beradik
Masukkan bawang hiris dan cili kisar tumis hingga garing
Masukkan sos tiram, lada hitam & sos cili
Masukkan kicap dan daging kambing yg telah dilembutkan 
Renehkan hingga sedikit dan masukkan kentang
Biarkan sebati dan perasakan garam


Saya sediakan juga Sayur Brokoli & Buncis Masak Lemak Udang dan Sambal Belacan  Nenas. Saya akan komgsi resepi dalam entri lain yer...tunggu!


Alhamdulillah

~yms~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...