Wednesday 8 June 2016

Mee Kari Ketam..Iftar Ramadhan ke-3


Salam Ramadhan Kareem...
Alhamdulillah sudah Ramadhan ketiga...
Hari ni masak Mee Kari Ketam..
Al-Kisahnya teringin nak makan Mee Kari Kerang tapi tiada kerang jumpa ketam aje..


Resepi Mee Kari Ketam
YMSCREATIONS

Bahan utk mee :
2 bungkus mee kuning
2 pokok sawi dicelur
2 batang daun sup dihiris
4-5 ulas bawang merah kecil dan putih digoreng garing
3 biji telor rebus (saya tak letak kali ni)
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
5 biji limau kasturi dibelah dua

Bahan utk kuah :
3 ekor ketam dibelah 4
3 ulas bawang merah kecil *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 sdb ketumbar biji *
1/2 sdk jintan manis *
1 batang serai dititik
1/2 paket rempah raja kari faiza
1 sdb cili kisar
2 keping kek ikan dan bbrp biji bebola ikan
2 helai daun kari
2 cawan santan pekat
2 cawan air (atau secukupnya)
Minyak utk menumis
Garam

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar (yang bertanda * dikisar sekali)
Tumis hingga garing dan masukkan serai
Masukkan rempah kari dan cili kisar tumis hingga garing
Masukkan ketam dan kek ikan serta bebola ikan kacau sekejap
Masukkan santan dan air (jangan cair atau pekat sgt)
Masukkan garam dan biar mereneh (jangan guna api kuat)
Bila sudah sebati boleh dihidang dgn mee yg sudah siapkan 



Alhamdulillah syukur...bila dah makan mee sahur baru makan nasi dengan selera!

~yms~




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...